ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ

Σήμερα η συνεχιζόμενη συστηματική εκπαίδευση, εξάσκηση και αξιολόγηση των επαγγελματιών υγείας αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, και διαβεβαίωση προς τους πολίτες για ασφαλή και ποιοτική κλινική πρακτική.

Το Εργαστήριο Ιατρικής Προσομοίωσης έχει στόχο να βελτιώσει την ασφάλεια των ασθενών με οξέα ιατρικά προβλήματα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση ιατρικών συμβαμάτων μέσω της προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο (virtual reality simulation) του περιβάλλοντος του Κέντρου Υγείας, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, του χειρουργείου, των ασθενοφόρων, κ.λ.π.

Τα ιατρικά λάθη δεν οφείλονται στην έλλειψη γνώσεων ή δεξιοτήτων από πλευράς των ιατρών και γενικά των επαγγελματιών υγείας, αλλά κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στους περιβαλλοντικούς, οργανωτικούς και εργασιακούς παράγοντες, και στα ανθρώπινα και ατομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν και επιδρούν στην εργασιακή συμπεριφορά. Ο όρος μη τεχνικές δεξιότητες είναι δεξιότητες απαραίτητες για την διενέργεια ιατρικών πράξεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ομαλής έκβασης των ασθενών και περιλαμβάνουν την επικοινωνία, τη συνεργασία, την ικανότητα σχεδιασμού, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων και υλικών), την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη διαχείριση του στρες και του άγχους.

Ο στόχος της προσομοίωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να διαχειριστούν κρίσιμα συμβάματα σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια του ασθενή. Στοχεύει στην ανάπτυξη και βελτίωση των τεχνικών και των μη τεχνικών δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία και η διεπαγγελματική επικοινωνία.

Το Εργαστήριο Ιατρικής Προσομοίωσης απο το 2016 έχει διοργανώσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες με στόχο τόσο την εκπαίδευση σε τεχνικά θέματα όσο και την καλλιέργεια νοοτροπίας ασφάλειας στους εκπαιδευόμενους ώστε αυτοί να την εισάγουν στο χώρο εργασίας τους.

Έχει διοργανώσει 3 Κλινικά Φροντιστήρια για τη Διαχείριση του Μηχανικού Αερισμού κατά την Αναισθησία, 8 Κλινικά Φροντιστήρια μη Τεχνικών Δεξιοτήτων και εκπαιδευτικές ημερίδες για τους ειδικευόμενους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ έχει εκπαιδεύσει >300 ιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 εισήγαγε το νέο κατ’ επιλογήν μάθημα για τους τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής «Διαχείριση Επειγόντων Περαστικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».